Lyckan, kärleken och meningen med livet

av Elizabeth Gilbert. Utläst 100830.

Ikväll har jag varit på bokcirkel hos Marija. Planen va att jag skulle ha tagit med mig kameran och fotat lite. Men på grund av regnväder mellanlandade jag inte hemma och fick därför inte med mig kameran. Vi hade lite uppehåll över sommaren men annars träffas vi en gång per månad. Vi har tre regler för vilka böcker som vi väljer.
1. Ingen får ha läst boken innan. Åtminstone ingen som är med när boken presenteras. Därför blir det oftast nyare böcker som väljs.
2. Boken måste finnas på pocket.
3. Max 350 sidor. Denna regel tummar vi lite på ibland.
Nu var det alltså Lyckan, kärleken och meningen med livet som vi läste över sommaren. Denna bok skulle jag verkligen inte välja själv att läsa. En av de roliga grejerna med att vara med i en cirkel är att man får läsa sådant som man själv inte skulle ha valt. Ibland kan det ju också vara den trista grejen med cirkeln. Sökandet efter meningen med livet är inte min tekopp.
Boken handlar om författaren som gjorde en ett års resa, fyra månader vardera i Italien, Indien och Indonesien. Italiendelen blev jag mest förtjust i. Jag var nämligen där två veckor i våras. Vissa delar av boken låg jag i sängen och läste högt för min sambo. Det handlade om glass och om pizza. Ljuvligt!
I Indien befinner hon sig på ashram. Hon mediterar, ber och mässar obegripliga sånger. Jag kan verkligen inte ta till mig sånt här. Lite, lite grann intressant.
På Bali, Indonesien avslutar hon sin resa med att studera för en medicinman och förståss så hittar hon kärleken. Vilket vi tyckte va ett lite väl amerikanskt sockersött slut. Men nu är det ju visserligen historien sann (hur sann nu en skönlitterär bok kan vara).
Boken har blivit en jättesuccé i USA och Marija som valde den såg en intervju med författaren på Oprah. Boken kommer ju också ganska snart på bio med Julia Roberts i huvudrollen. Vi pratade lite om varför den blivit en sådan hit. Alla som va där va rätt överens om att boken fick en 4:a på våran 6-gradiga skala. Svag 4:a från mig. Även om jag inte tycker att alla diskussionerna i boken är intressanta så är den ändå skriven på ett underhållande sätt. Men någon av våra manliga medlemmar va inte där och det hade varit intressant att höra deras synpunkter också.


Bokfrågornas ABC - H

Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?
Mma Ramotswe i Damernas Detektivbyrå-böckerna av Alexander Mc Call Smith.

Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld?
Mister Tom i Godnatt mister Tom av Michelle Magorian kom jag ihåg som en hjälte, om än ganska motvilligt i början av boken. Denna läste min mellanstadielärare som högläsning för min klass.

Och den ultimata hjältinnan?
Eowyn i Sagan om konungens återkomst av JRR Tolkien. Älskar när hon tillsammans meed Merry har ihjäl nazgulen.

- Mig kan ingen levande man hindra.
(...)
- Men jag är heller ingen levande man. Det är en kvinna du ser.

Vilken är den bästa historiska roman du läst?
Den vidunderlia kärlekens historia av Carl-Johan Vallgren och Ett land i gryningen av Dennis Lehane.


Bokfrågornas ABC - G


1. Tantsnusk har väl alla hört talas om, men har du läst någon bok som skulle kunna kallas gubbsnusk?
Förmodligen har jag det men inte reagerat på det.

2. Berätta om en bok som fick dig att gråta! Händer det ofta att du gråter av böcker?
Nej det händer inte att jag gråter av böcker. Men kanske att det blev lite fuktigt i ögat av Skynda att älska av Alex Schulman.

3.Berätta om en gammal favoritbok som du ofta återkommer till!
Sagorna av Astrid Lindgren. En samling med de allra mest sorliga av hennes berättelser. Allra käraste syster, Draken med de röda ögonen, Sunnanäng, Skymningslandet och några till.

Spelar ingen roll, sa Herr Liljonkvast. Spelar ingen roll i skymningslandet

4. I programmet Go´kväll brukar någon känd person bjuda in fyra gäster till en fiktiv middag. Vilka fyra författare, levande eller döda, skulle du bjuda och vad tror du att ni skulle prata om?
Jonas Gardell, Charles Darwin, Katarina Wennstam och Jane Austen.


Bokfrågornas ABC - F

Jag ligger lite efter med bokfrågorna.


1. Frihet är viktigt och böcker handlar inte sällan om längtan efter detsamma. Berätta om en bok som du tycker handlar om frihet!
Senaste utlästa bok Joyce Carol Oates Dödgrävarens dotter har många teman, något som jag inte orkade skriva om i min recension. Frihet skulle jag säga är ett av dem. Att bli fri ifrån ett förflutet som plågar en, att bli fri ifrån ett destruktivt förhållande. 

2. Böcker blir ofta film. Vad gör du helst och oftast först, ser filmen eller läser boken? Brukar du se filmatiseringar av böcker du läst?
Absolut boken först. Aldrig tvärtom. Jag har gillat att se filmatiseringar av böcker jag läst men nog kommit på att jag ska låta bli. En film som jag absolut inte ville se va Tim Burtons Alice i underlandet. För det är en av mina största favoriter och den upplevelsen ville jag inte på nåt sätt kladda ner med en film.

3. Berätta om en riktigt bra filmatisering av en bok!
När lammen tystnar!!!!!!!!!!

4. Jag vill att du uppmärksammar en författare som du tycker får på tok för lite utrymme.
Oj, svårt! Jag hänger inte med sådär mycket att jag vet vem som får utrymme och inte.


Dödgrävarens dotter

av Joyce Carol Oates. Utläst 100825.

Detta är min första Joyce Carol Oates. Boken kommer det att bokcirklas om på facebook nästa helg, vilket jag tyckte va ett kul grepp och ville vara med.
Boken börjar fantastiskt bra. Rebecca möter mannen med panamahatt och blir misstagen för att vara en Hazel Jones. Vem är hon? Vem är mannen med panamahatt? Därefter får vi följa Receccas liv fram till mötet med mannen och sedan i vad som händer därefter. Resten av boken är inte lika bra som början. Men jag tycker ändå att hon skriver fruktansvärt bra.

Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann

av Jonas Jonasson. Utläst 100815.

Vad irriterande det är att man måste jobba och dessutom göra en massa andra nödvändigheter. Man får inte bara vara hemma och läsa böcker i all evighet. Allså har läsningen av denna bok blivit ordentligt uppstyckat. Så jag tycker mig inte har haft en fantastisk läsupplevelse. Boken borde jag egentligen gilla. Tokroliga, osannolika händelser i Paasilinna-anda. Jag kan definitivt tänka mig att läsa fler böcker av författaren


Bokfrågornas ABC - E

1. En Evergreen är en sång som är tidlös och ständigt aktuell. Vilka böcker skulle du kategorisera som evergreens?
Jag läste Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg ganska nyss. Tidlös.
Dessutom är ju Jane Austen alltid aktuell.

2. Vilka länder i Europa läser du flest böcker från? Finns det något land du aldrig läst en bok från?
Flest böcker från Storbritannien. Mest finns det böcker ifrån norden och västeuropa i bokhyllan. Känns ju lite tråkigt när jag tänker på det. Borde variera mig mer. Det finns många länder som jag aldrig läst en bok ifrån. Tex Rumänien.

3. Vilka är dina europeiska favoritförfattare?
Britten J.R.R. Tolkien och finnen Arto Paasilinna gillar jag.

4. Jag har just varit i Egypten. Berätta om en bok som har anknytning dit.
Döden på Nilen av Agatha Christie, men den har jag inte läst.


Två dagar kvar

Jag har två hela dagar kvar på min semester men jag hoppas att jag hinner njuta lite mer sommar även fastän jag börjar jobba igen. Hittade en sommarenkät på Bokhora.

1. Bäst i sommar?
Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg.

2. Sämst i sommar?
Osynliga händer av Stig Seaterbakken. Denna valde jag själv till bokcirkeln i juni. Den var ok men inte mer. De andra medlemmarna i cirkeln dissade den rejält.

3. Vad har du helst läst på stranden?
Inget alls.

4. Var har du läst mest?
Hemma på balkongen, i sängen och i favoritfåtöljen.

5. Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats eller misslyckats med?
Planen var att läsa en del av mina inbundna böcker som jag tidigare inhandlat på bokrean. Men som inte blivit lästa för att jag inte orkar plocka med mig dem i väskan när jag åker buss till jobbet. Hur har det gått? Jo, jag har läst en del av dem men köpt lika många nya - läs begagnade. Sen har jag läst det jag har känt för och då har det blivit mycket pocket och låneböcker också.

6. Nämn en ny bok som du har köpt i sommar!
Idag köpte jag Dödgrävarens dotter av Joyce Carol Oates. Till facebookcirkeln som en bokcirkelföralla anordnar.

7. Vad ser du fram emot att läsa i höst?
Nyutkomna böcker läser jag aldrig. De blir för dyra att köpa och för krångligt att låna på biblioteket.
Så jag ser inte fram emot något särskilt boksläpp. Men jag ser fram emot att sitta i favoritfåtöljen med en bok och elda i öppna spisen. För det har vi ännu inte gjort sedan vi flyttade in till lägenheten.


Harry Potter och den flammande bägaren

av J.K. Rowling. Utläst 100808.

Boken börjar med att Harry får följa med familjen Weasley på världsmästerskapen i quidditch. Och tack och lov blir det all quidditch för denna boken. (Jag gillar inte sport.) Turneringen på skolan ställs in till förmån för den magiska trekampen mellan Hogwarts och två andra skolor. Harry blir motvilligt en av tävlingsdeltagarna i trekampen. Tävlingen innebär även en julbal där eleverna ska skaffa sig danspartners, mycket underhållande om typiska tonårsproblem. Hermione engagerar sig i husalvernas rättigheter. Jag börjar gilla henne skarpt.
Boken är för tjock eller rättare sagt för tung. Jag har inga problem med antalet sidor egentligen annat än att jag får mjölksyra i armarna när jag ska läsa.

För övrigt har jag börjat spela Lego Harry Potter på ps3. Det är fan inte lätt att flyga kvast!


Bokfrågornas ABC - D

1. Deckare säljer som smör inte bara i Sverige. Vem är din favortiförfattare i genren? Vem är din favoritperson i deckarvärlden?
Jag har ganska nyligen börjat läsa deckare så jag har inte så stor koll. Jag gillar mest böcker som inte handlar om poliser, eller där polisen inte är huvudperson i alla fall. Kallas de deckare då? Tex Nicci Frenchs böcker där offret är huvudperson. Och så log han är nog den bästa som jag läst.
Sen gillar jag ju Damernas Detektiv-böckerna även om de inte riktigt är deckare. Min favoritperson är definitivt sekreteraren/biträdande detektiven Grace Makutsi.


2. Jag är ingen storläsare av drama, men det händer. Främst var det under mina litteraturstudier som jag fick i mig en del. Vilken är din favoritpjäs? Har du läst eller sett den, eller kanske både och?

Oj, dålig på drama. Men jag gillade Shakespeares Trettondagsafton jättemycket när jag såg den på Dramaten för ett antal år sedan.


3. D som i dumburk. Böcker blir inte sällan tv-serier. Vilken är din favoritserie med en litterär förlaga?
Stolthet och Fördom med Colin Firth som Mr Darcy.


4. Det är redan december. Berätta om en bok som utspelar sig i december eller i alla fall på vintern.
Låt den rätte komma in av John Ajvide Lindqvist. Kommer ihåg hur Eli står utomhus i kallaste vintern i bara nåt nattlinne.


5. Det har skrivits en del om att rensa bokhyllor och göra sig av med böcker i bokbloggar de senaste veckorna. Finns det någon bok som är en riktig dyrgrip och som du aldrig skulle göra dig av med?
Den nordiska floran av Bo Mossberg och Lennart Stenberg. Bra, tjock och fantastiskt fin


Bokfrågornas ABC - C

1. Hur skulle du definiera chick-lit? Vad är ditt förhållande till genren?
Jag har aldrig läst en chick-lit och är inte heller sugen på att göra det. Men jag har nog en ganska förutfattad mening om genren. Om jag tänker efter kanske inte allt handlar om kläder, väskor och skor. Men jag får helt enkelt ta och läsa några tips om bra chick-lit via bokfrågornas ABC.


2. Berätta om en bok som innehåller en viktig ceremoni.
Den första ceremonin som jag kommer på är kröningen av Aragorn i Sagan om konungens återkomst av J. R. R. Tolkien. Jag älskar Sagan om ringen-böckerna och framför allt den avslutande boken. Måste läsa om dem någon gång.

3. Förra veckan delades den spanskspråkiga världens mest prestigefulla litteraturpris Cervantespriset ut. Cervantes skrev om antihjälten Don Quijote. Vem är litteraturens största anti-hjälte enligt dig?
För att fortsätta i Sagan om ringen-världen så kan väl Gollum kategoriseras som en antihjälte. Det är ju faktiskt han som tillslut förstör ringen när han baklänges trillar ner i den förgörnade elden tillsammans med ringen.


4. Dela med dig av ett citat som på något sätt anknyter till böcker och författare!

"En bokälskare går aldrig till sängs ensam."


Baby Jane

av Sofi Oksanen. Utläst 100803.


Piki är en kvinna som varit Helsingfors coolaste flata som hängde på alla de rätta ställerna och hade mängder av flickvänner och som med en klackspark försörjt sig med att sälja telefonsex och langa knark. Hon blir tillsammans med berättarjaget som förblir namnlös genom boken. Men Piki förändras. Ledtråd för ledtråd får man följa hennes precess mot total isolering i sin egen lägenhet. Kvinnorna vill inte ha vanliga jobb utan börjar sälja begagnade underkläder via annonser och telefon. Piki dricker jämt. Hon äter mediciner. Hennes exflickvän, Bossa sköter alla ärenden ute i stan och även hennes tvätt och går ut med hennes sopor. Berättarjaget hatar Bossa som verkar betyda så mycket för Piki.
Jag tycker att boken va vackert skriven om kärleken och ångesten och att så brevid någon som är sjuk och inte kunna göra någontingför att personen ska bli frisk. Samtidigt lite rolig också när hela verksamheten med de bagagnade kläderna började. Men sedan blev ju även det ett plågomoment. Det jag blev besviken på är slutet som kom aldeles för abrupt och inte passade in.

Nattygsbord, typ

Gick in på Solareturen här i Karlstad för att kika på nattygsbord. Men väl där inne kom jag på att vi ju redan köpt små byråer som vi ska ha brevid sängen. Ut kommer jag istället med ett antal pocketböcker. 2 kr/st.


Pepparkakshuset

av Carin Gerhardsen. Utläst 100801.

Jag brukar aldrig kunna räkna ut vem som är mördaren när jag läser deckare. Det är inte heller något mål jag har när jag läser. Men i denna boken hade jag det på känn hela tiden. Ett antal brutala mord med inslag av tortyr sker. Ett av dem är riktigt otäckt skildrat så jag inte kan få det ur huvudet. Och jag blir hela tiden påmind om det på grund av den där saxen på framsidan. Själva berättandet tycker jag funkar sådär. Det är polisernas arbete som varvas med dagboksanteckningar ifrån en mördare. Det knyts inte ihop så bra på slutet.
Det jag gillar mest med denna boken är faktiskt poliserna. Det är trevligt att läsa om sympatiska människor bland alla mördarpsykos och elaka barn. Och jag vill gärna läsa vidare i Hammarbyserien för att följa deras fortsatta liv.


RSS 2.0