Den förlorade symbolen

av Dan Brown. Utläst 110226.

Jag trodde ju inte ens att denna boken skulle vara bra när jag köpte den. Och nej, den är inte särskilt bra. Intressant till en början. Och spännande förstås. Men den mynnar ut i en massa religöst dravel på slutet. Jag somnade med boken över ansiktet någonstans alldeles på slutet.

Boken handlar till stor del om frimurarna. Det var lite intressant att läsa eftersom jag besökte deras lokal här i Karlstad för drygt ett år sedan när de delade ut stipendier. Jag fick även en liten rundvandring i lokalerna, det som var öppet för icke invigda.

Blonde del 5

av Joyce Carol Oates. Utläst 110221.

Jag är glad att jag tog mig an denna bok på närmare 900 sidor. Den lämnar mig berörd och med en nyfikenhet om Norma Jean Baker/Marilyn Monroe. Jag vill veta vad som är sant och vad som är fiktion. Berörd som sagt av hennes liv, ständligt sökandes efter sin far, missuppfattad med ett mycket större djup och intellekt än Hollywood-bilden av henne, och ensam så himla ensam. Som jag skrev tidigare vill jag bara krama om henne.
Joyce Carol Oates skriver mycket bra. Jag gillar att hon hoppar två steg fram, ett steg bak i berättandet. Det blir mycket mer intressant än ett rent kronologiskt berättande. Och perspektivet hoppar också från Normas ögon till publikens ögon. Det gör att boken aldrig blir särskilt långtråkig sina många sidor till trots.

Dessutom har jag ju lyssnat på Bokcirkeln i P1 och som jag trodde var det fantastiskt bra. De har dels bekräftat mina tankar och idéer om boken. Som jag har haft någonstans i bakhuvudet men väldigt sällan kan sätta ord på. Sedan har de kommit med en massa infallsviknklar som jag inte haft en tanke på.
Bokcirkeln kommer jag att lyssna på fler gånger, både kommande och någon av de som finns i arkivet.

Blonde del 4

av Joyce Carol Oates. Delvis utläst 110220.

Jag tänker skriva mer om boken när jag läst den femte och avslutande delen.
Men jag gillar Oates Marilyn Monroe. Jag vill bara ta henne i min famn och ge henne en stor kram.


Blonde del 3

av Joyce Carol Oates. Delvis utläst 110217.


Jag inser att jag inte kan läsa en inbunden bok som är så himla tjock. När jag tillslut lyckades hitta boken i pocketformat (hela 2 kr gav jag för den på Röda Korset) kunde jag komma vidare. Då går det att ha med sig boken på bussen/tåget och läsa på resorna till och från jobbet.
Jag inser också att jag inte har förmåga att läsa flera böcker samtidigt. Det ska jag sluta med omedelbart.


Blondie

av Birgitta Andersson. Utläst 110114

Birgitta "Blondie" Andersson berättar om sitt liv som prostituerad, kriminell, narkoman och överlevare trots att allt talat för motsatsen. Det är intressant att få inblick i en missbrukares liv och tankar. Hon hade en fruktansvärd barndom i fattigdom och blev våldtagen första gången som sjuåring och sedan många fler gånger. Delvis ligger förklaringen där, till hennes destruktiva liv, denna fruktansvärda barndom. Men ändå inte hela förklaringen kan jag tycka. Hon verkar ha haft en inneboende vilja att själa redan som mycket liten och verkar vara en missbrukare av allt möjligt. Trots att hon blir fri från narkotikan finns där andra beroende kvar, alkohol, spelberoende och arbetsnarkomani.
Hon skriver om folk som stöttat henne genom åren, mamman, den lille pastorn (som är en väldigt mystisk person som man knapt får veta något om) och engagerade terapeuter. Men också om personer som svikit henne. boken som helhet gillar jag inte så värst mycket. Den är inte så bra berättad. Varenda kapitel ska sluta med ett "och det skulle ju bara bli värre..."

Vem är tjejen på omslaget? Jag känner igen henne?


Vill ha mer

av Katarin Bjärvall. Utläst 110213.


Jag fick avbryta mitt andra läsande (eller snarare icke-läsande) för att hinna med månadens bokcirkelbok. Trodde först att boken inte skulle intressera mig som inte har barn. Men efter att ha läst den så tycker jag definitivt att den är intressant. Katarina Bjärvall skriver om hur tid och konsumtion hänger ihop. Vi har lite tid för att vi konsumerar och vi konsumerar för att vi har lite tid.
Jag gillar boken trots att den lyfter fram mer tid för familjen och barnen, ändå inte känns kristdemokratisk könsstereotyp. Den känns modern och framåtsyftande.
Boken varvar intervjuer med olika familjer, intervjuer och referat från olika sakkunniga och forskare, fakta om reklam, leksaker, barnomsorg  shopping mm, med Bjärvalls egna funderingar om hur hon ska får livspusslet ® att gå ihop. Det är intressant och tankeväckande. Det var länge sedan jag diskuterade en bok så intensivt med min sambo som jag gjort med denna. (Han har inte läst den.)
Sen håller jag inte med i alla resonemang som hon för. De flesta familjer i Sverige skulle klara sig på betydligt mindre pengar än vad de nu gör åt med. Och skulle därför kunna jobba mindre. Fine, jag köper det. Jag tror att väldigt många inklusive mig själv handlar oerhört mycket till ingen nytta. Men det måste ju inte vara så att man nödvändigtvis gör åt alla pengar man tjänar. Att leva på ett minimum kan väl också leda till stress, att inte veta ifall man klarar oförutsedda utgifter.

Boken rekommenderas!


Ett ord

1. Var är din mobiltelefon? hallbyrån
2. Var är din andra hälft? tv-soffan
3. Ditt hår? blött
4. Din mamma? Siv
5. Din pappa? Allan
6. Det bästa du vet? Daniel
7. Din dröm i natt? bortglömd
8. Din dröm/ditt mål? resa
9. Rummet du är i? pysselrum
10. Din hobby? scrapbooking
11. Din skräck? ormar
12. Var vill du vara om sex år? Karlstad
13. Var var du igår kväll? hemma
14. Vad är du inte? golfare
15. En sak du önskar dig? tavla
16. Var växte du upp? Jönköping
17. Det senaste du gjorde? mat
18. Dina kläder? slappa
19. Din tv? stor
20. Ditt/dina husdjur? katter
21. Din dator? ok
22. Ditt humör? bra
23. Saknar någon? nej
24. Din bil? noll
25. Något du inte har på dig? strumpor
26. Favoritaffär? ostbutik
27. Din sommar? oviss
28. Älskar någon? JA!
29. Favoritfärg? grön
30. När skrattade du senast? idag
31. När grät du senast? 2010

Bokfrågornas ABC - Ö

Nu blir det alfabetets sista bokstav. Frågorna kommer från Enligt O.

1. Berätta om en bok med övernaturliga inslag.
Jag älskade Hanteringen av odöda av John Ajvide Lindqvist när jag läste den. Och jag tror att den skulle göra sig väldigt bra som film.

2. Berätta om en bok som innehåller en viktig överenskommelse.
Nej jag kan inte komma på något bra svar.

3. Berätta om en bok som innehåller en rejäl överraskning.
Osynliga händer av Stig Sæterbakken har ett överraskande och mycket märkligt slut.

4. Vilka tre böcker står överst på din önskelista?
Korv Den godaste korven stoppar du själv - redskap, råvaror, teknik av Kristofer Franzén.
Lilla stjärna av John Ajvide Lindqvist. Jag har hans tidigare böcker i pocket och därför väntar jag på att denna ska kolla ut i pocketformat.
Det fördolda av Michael Hjorth och Hans Rosenfeldt väntar jag också på ska komma i pocket.
RSS 2.0