Harry Potter och Dödsrelikerna

av J. K. Rowling. Utläst 100921.

Nu känns det lite dystert att min Harry Potter-läsning är över. Jag kommer att sakna Harry och hans vänner. Denna sista boken va precis lika bra som de tidigare. Inte lika rolig men desto mer spännande. Harry Potter och dödsrelikerna är spännande från början till slut. Och efter att ha läst boken så förstår jag att det finns material till att göra två filmer.

Filmerna alltså. De har jag ju inte sett. Så nu blir det lite maraton med de sex första här innan biopremiären i november.

Bokfrågornas ABC - M

1. Berätta om en bok där mat har stor betydelse.
Hur man botar den som dödats av blixten av Gail Anderson-Dargatz. Inte en så fantastisk bok. Men roligt att det finns med en del recept. Fast inte så mycket mat, snarare bakverk.

2. Vems memoarer skulle du helst av allt vilja läsa?
Jag är inte intresserad av memoarer.

3. Man Booker Prize for Fiction har delats ut till en författare inom det fd. brittiska samväldet sedan 1969. Här finns alla vinnarna. Har du någon favorit?
De små tingens gud
av Arundhati Roy var en stor favorit när jag läste den.

4. Jag söker också en bok om makt.
Du tillhör mig
av Nicci French. Om makt och maktlöshet i ett förhållande. Jätteotäck!


Harry Potter och Halvblodsprinsen

av J.K. Rowling. Utläst 100917.

De blir bara bättre och bättre, Harry Potter-böckerna. I de tidigare böckerna har jag inte tyckt att sluten varit så spännande. Men nu i denna näst sista bok är det fruktansvärt spännande. Och jag måste hoppa på den avslutande boken på en gång. Det mest underhållande med boken är ändå alla kärleksbekymmer som de tonåriga trollkarlarna och häxorna har.

På det fjärde ska det ske

av Kajsa Ingemarsson. Utläst 100913.

31-åriga Paula kommer hem ifrån en vistelse i USA. Hemma i Sverie väntar pojkvännen Johan och kompisarna Anna och Rakel. Men till Paulas förvåning börjar hennes närmaste stadga sig i livet. Anna har skaffat sambo och de ska ha barn. Johan vill ha ett seriöst förhållande med Paula och komma nån vart i livet. Paula vet inte vart hon ska ta vägen. Plugga eller jobba? En ny resa kanske?
Paula lyckas genom kontakter få jobb på ett tv-program och sedan få en filmroll. Hon liksom bara halkar in i det. Det känns rätt fånigt. Väldigt osannolikt. Och väldigt förutsägbart.
Det som ändå gillar med boken är att Paula till vissa delar är rätt lik mig själv. Lite förvirrad och slarvig. Hennes förhållande med pojkvännen liknar förhållandet mellan mig och mitt ex. Så därför blev boken lite underhållande ändå.

Bokfrågornas ABC - L

1. Jag älskar listor och har listat lästa böcker sedan 1999. Hur kommer du ihåg vilka böcker du läst? Skriver du listor?
Det är först nu i år som jag börjat läst riktigt mycket. (Förr har jag varit en periodare.) Och för att hålla reda på vad jag läst skapade jag denna bloggen.

2. Lyrik ligger mig också varmt om hjärtat. En genre som hemska svensklärare har förstört för allt för många. Vad är din relation till lyriken? Har du någon favoritpoet eller favoritdikt?
Jag älskar inledningen på William Blakes Auguries of Innocent

To see a world in a grain of sand
And a heaven in a wild flower
Hold infinity in the palm of your hand
And eternity in an hour

3. Ledamöterna i Svenska Akademien är aderton till antalet. Vem är din favorit bland nuvarande och gamla ledamöter? Har du någon du inte förstår dig på?
Peter Englund tycker jag verkar va sympatisk. Men jag har inte läst något av honom.
Jag förstår mig inte på Lotta Lotass. Har läst hennes Min röst skall nu komma från en annan plats i rummet.

4. Sjung långsamhetens lov eller inte. Jag vill i alla fall att du ska berätta om en riktigt långsam bok som du läst.
De små tingens gud av Arundhati Roy kommer jag ihåg som en långsam bok. Boken va så kompakt med händelser och beskrivningar av detaljer att jag inte ville läsa för fort och missa nåt.


Carrie

av Stephen King. Utläst 100908.

Tack vare Enbokcirkelförallas lista med de bästa böckerna av Stephen King så köpte jag denna på second hand.
Carrie är hans debutroman och kom 1974.
Den mobbade tjejen Carrie har övernaturliga krafter. På skolbalen blir hon utsatt för ett förnedrande skämt och hon låter sina krafter gå ut över sina klasskamrater och resten av staden.
Vanligt kronologiskt berättande varvas med utdrag från böcker, avhandlingar och polisförhör. Jag gillar att boken är skriven på det sättet. Att man i förväg får veta lite grann vad som kommer att hända.

Harry Potter och Fenixorden

av J.K. Rowling. Utläst 100907.

Jag ligger i sängen och kan nästan inte röra mig. Var har jag lagt min trollstav? Letar under täcket... Om jag bara har min trollstav kan jag kasta en pigga-igång-kroppen-besvärjelse på mig själv och ta mig upp. Letar, letar...

Slumrade visst till ett tag efter jag läst klart Harry Potter och Fenixorden.


Bokfrågornas ABC - K

1. Självklart måste det bli K som i kärlek idag. Berätta om ett kärlekspar i litteraturen som du tycker om.
Jag skäms inte för att säga att jag gillar Ayla och Jondalar i Grottbjörnensfolk-böckerna.

2. Krig är inte lika muntert, men jag vill ändå att du berättar om en bok som på något sätt handlar om krig.
Sista kulan sparar jag åt grannen av Fausta Marianovic handlar om kriget i Bosnien. Nära både i tid och rum men ändå visste jag så lite om det.

3. Berätta om en bok där korrespondens via mail, brev, sms eller något annat spelar en stor roll.
Uggleposten i Harry Potter-böckerna. Gilla!

4. Vem är din favoritförfattare av kåserier och/eller krönikor?
Jag har läst så få krönikor att jag inte kan uttala mig. Men Hanna Hellquist bok Karlstad Zoologiska känns mer som en samling krönikor än en roman. Den gillade jag lite grann.


Bokfrågornas ABC - J

Fler bokfrågor från enligt O.

Jag tycker att det är svårt att läsa böcker skrivna i jag-form då det krävs en del av författaren för att det ska bli bra. Berätta om någon bok skriven i första person som du gillar eller inte gillar.
Baby Jane av Sofi Oksanen är skriven i jag-form och trots det är berättarjaget väldigt anonymt boken igenom. Man får inte ens veta hennes namn.

Berätta om en bok om eller av en journalist.
Den hemlige kocken av journalisten Mats-Eric Nilsson handlar om våran fejkade mat och hur lurade vi blir av livsmedelsindustrin. Den öppnade ögonen för många i landet, så även mig.

Jante styr Sverige och jag vill att du berättar om en bok där jantelagen gäller.
Åsa Larssons böcker om advokaten Rebecka Martinsson. Jag har läst de två första i serien. Känns som jantelagen styr när hon återvänder till hemorten Kiruna.

Vad jiddrar du om? Det hade jag en elev som brukade fråga när han tyckte att jag snackade obegripligheter eller ren skit. Berätta om en bok som du tycker är rent jidder.
Min röst skall nu komma från en annan plats i rummet av Lotta Lotass. Totalt obegriplig.


Bokfrågornas ABC - I

I tisdags handlade det om en huvudperson du tycker om, nu undrar jag vilken person i böckernas värld som du identifierar dig med mest?
Nej, bokkaraktärer är aldrig som mig.

Internatskolor är populära att skriva om. Berätta om en bok som utspelar sig på en sådan.
Harry Potter-böckerna utspelar sig på Hogwarts skola för trollkarlar och häxor. Just nu läser jag den femte boken i serien, Harry Potter och Fenixorden.

Berätta om en bok som handlar om identitet och sökande efter densamma!
Molnfri bombnatt av Vibeke Olsson handlar om Hedwig som växer upp i Tyskland under 30- och 40-talet.

Vilka bokrelaterade sidor på internet besöker du oftast?
Adlibris
Bokhora
Boktipset


Midvinterblod

av Mons Kallentoft. Utläst 100902.

Nä, särskilt imponerad av den första delen i Mons Kallentofts årstidsserie om poliserna i Linköping är jag inte. Framför allt är det språket som stör mig. Potetiskt skulle man kunna kalla det. Men jag tycker mest att det påminner om hur jag själv försökte skriva under gymnasietiden. Pretentiöst.
Det som jag gillar är spöket, mordoffret som boken igenom talar till läsaren och till poliserna. Han betraktar mordutredningen och kommenterar lite grann så att handlingen förs framåt.

Sen blir jag jävligt sugen på kexchoklad också. Morr!

 


RSS 2.0