Nässlorna blomma

av Harry Martinsson. Utläst 101229.

Nässlorna blomma påbörjade jag på högstadiet men klarade då inte många sidor innan jag gav upp. Och det kan jag ju förstå när jag läser den nu. Det är ingen tonårslitteratur direkt. Boken handlar om Martin vars pappa dör och mamma flyttar till Kalifornien. De övergivna barnen blir så kallade sockenbarn och skiljs ifrån varandra. De tas om hand av den gård som kräver minst i ersättning för dem. Arbete är det som gäller på gårdarna. Han är ju där som arbetskraft, inget annat. Men Martin flyr i tanken, han fantiserar sig bort för att glömma tristessen och övergivenheten. Så det är inte en bok som vältrar sig i allt det hemska utan en hel del positivt finns ändå.
 

Läs ut-utmaning
8 utläst 4 olästa

Julenkät

Hur många och vilka böcker fick du i julklapp i år?
Jag fick en bok. Blondie av Brigitta Andersson.

I min familj har vi vuxna ett julklappslotteri. Vi köper en klapp för 100 kr. Min sambo fick i detta lotteriet dessa två "böcker" som egentligen är askar. Jag blev väldigt glad för hans klapp. Vilka böcker gav du bort i julklapp?

Jag gav bort två böcker till min sambos brorson. Vi letar konstiga bilar av Ulf Nilsson och Sarah Sheppard.
Och Vift, vift! Vad är det? av Linda Frid och Pernilla Lonhagen
   


Hade du skrivit en önskelista?
Nej

Fick du/eller gav du bort någon läsplatta?

Nej

Skickar du julkort?

Jag gör ju egna kort och annat papperspyssel. Men mina kort fanns till försäljning på min sambos pappas jobb. Och jag fick inte tillbaka korten som blev över förrän det var för sent att skicka julkort. Så det blev bara att jag sickade iväg ett enda (till mamma och pappa).

Vilken är den sämsta julklappen du fått någonsin? (behöver ej vara bokrelaterad)

Äh, vet inte...

Vilken är den bästa bok du läst i år?

Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg
 
Vilken bok ser du mest fram emot under 2011?
John Ajvide Lindqvists Lilla stjärna som jag väntar ska komma i pocket och hans nya bok Låt de gamla drömmarna dö.


Offerrit

av Johannes Källström. Utläst 101227.


Denna boken fick jag från Massolit förlag. Jättekul! Tyvärr infriades inte mina förväntningar på boken. Men det är nog mer ett undantag än en regel att jag gillar böcker med övernaturliga inslag. Och det var det rejält av här.
Men handlingen börjar bra tycker jag. I den lilla staden läggs bruket ner och stor arbetslöshet är att vänta. Kommunalrådet Svea tillsätter en grupp som ska skaka liv i orten. De inleder ett samarbete med stadens förlorade son tillika världsberömde designern Oscar Vigelius. Men det blir inte riktigt som man tänkt sig. Konstiga saker börjar hända i staden. Och det är intressant med denna orten som är i sådan beroendeställning till Oscar och hans pengar och om människorna som satsar på projektet. Vad är man berdd att offra för att få ut det man vill?
Men det blir lite för mycket av det övernaturliga för min smak. Jag gillar mer när det det bara anas. 
Dessuton tycker jag att det blandas in för många sagor i berättandet. Det är referenserna till Don Quijote, historien om Abraham och Isak och dessutom myten om detta onda väsen som man bjuder in till staden.


På tal om Massolit förlag så fick jag en bok av mamma nu när jag var där i julhelgen. Hon hade läst den och gillade den skarpt. Vredens tid av Stefan Tegenfalk. Intressant...


Revolutionary Road

av Richard Yates. Utläst 101223.


Det blir bara ett kort inlägg. Bra bok, rekommenderas! Tillbaka till julfirandet...


Läs ut-utmaning
7 utläst 5 olästa

Bokfrågornas ABC - Z

1. På zoo finns en massa djur och jag vill att du berättar om en bok där djur spelar en viktig roll.
Prosens Huuskonens bestialiska betjänt av Arto Paasillinna. En björn är en av huvudkaraktärerna i boken.

2. Anders Zorn är en känd konstnär. Har du läst någon bok där han eller någon annan konstnär figurerar?
Nej ingen om någon konstnär. Men jag kommer istället tänka på boken Musselstranden av Marie Hermansson. En flicka i boken ritar små bilder, väldigt annorlunda än vad barn brukar rita. Tror att det var på fåglar.

3. Zen, att vara närvarande just här och nu, är rätt inne trots att ideérna inom zenbuddismen knappast är nya, zen-coaching, mindfullness, meditation, yoga och en massa annat är i ropet. Vilken bok tycker du handlar om zen?
Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert handlar ju bland annat om när hon är på ett ashram i Indien och yogar och medieterar och har sig. Den delen av boken gillade jag sämst.

4. Författare på Z finns det några stycken. Vem är din z-favorit?
I min bokhylla fanns bara Carlos Ruiz Zafón under z. Vindens skugga - mycket bra. Ängelns lek - inte lika bra.


Bokfrågornas ABC - Y


Bokfrågor från Enligt O.

1. Yggdrasil är världsträdet med tre rötter i den nordiska mytologin där de tre nornorna bor. Berätta om en bok där mytologi har betydelse.
Jag läste en bok när jag gick i högstadiet som handlade om en ung kvinna om levde när Sverige höll på att kristnas. Jag har ingen aning om vad den hette men jag minns att jag gillade den. Den handlade om de gamla asagudarna och den nye guden, som bara var en.

2. Kan du berätta om en riktigt ytlig bok som du har läst?
Natten barn av Traci Lords var som två böcker i en. Först handlar den om hennes barndom och om hur hon blev indragen i porrbranschen. Intressant.
Men sen hände det något med boken. När hon ska berätta om sitt liv efter hon slutat som porrstjärna blev det bara yta. Totalt ointressant.

3. Yta kan i vissa fall vara avgörande för hur böcker betraktas. Vilket är det vackraste/bästa/coolaste/fulaste/tråkigaste bokomslag du vet?
Mons Kallentofts böcker är så himla snygga. Tokgillar den där blodiga maskeringstejpen.Sen gillar jag böcker som har ett "riktigt konstverk" som omslag.

Carl-Johan Vallgrens Den vidunderliga kärlekens historia. Konstverket heter Mondaufgang am Meer av Caspar David Friedrich.

 


Och Jonas Gardells En komikers uppväxt. Med konstverket Blir du lönsam lille vän? av Peter Tillberg.

 Här är ett mindre lyckat omslag. Ormens väg på hälleberget av Torgny Lindgren. Bra bok däremot.


Jullov

Favoritfåtöljen, en filt, en kopp te och en bok.


De hänga rävarnas skog

av Arto Paasillinna. Utläst 101219.

På något sätt påminner boken mig och Kalle Anka på julafton, när Kalle blir knäpp i huvudet av den enerverande fågeln i djungeln. Och de tillsammans bygger ett hus. Men utan Kalles uppvaknande när han fattar vad han håller på med.
Boken handlar om Oiva som är bov till yrket och efter en guldkupp tvingas hålla sig gömd i den lappska ödmarken. Där träffar han på en försupen major Remes och tillsammans gör de en barack riktigt trivsam och bebolig. När en gammal kvinna som vägrar att bli omhändertagen av äldreomsorgen hittar till baracken får de det än med trivsamt. De liksom bara fortsätter i all absurdum utan att riktigt tänka vad de sysslar med.
Och jag skrattar högt flera gånger.
Men sen får jag en rynka i pannan när Paasilinna bara sådär i en bisats beskriver en man som brukar klippa till frugan. Som om det inte var något mer anmärkningsvärt än att gubben slängde sina strumpor på golvet. Likaså när ett par prostituerade kvinnor kommer på besök.  Deras situation beskrivs inte vidare trovärdigt. Sånt stör mig.  
Läs ut-utmaning
6 utläst 6 olästa HALVVÄGS!

Box 21

av Anders Roslund och Börge Hellström. Utläst 101217.Anledningen till att jag inte läste klart denna när jag läste den första gången vara för att jag helt enkelt tyckte att den var för läskig. Två kvinnor är inlåsta i en lägenhet och tvingas sälja sina kroppar.
Hur som helst kom jag nu igenom det allra värsta som är i början av boken. Och den är ganska intressant. Det är  en slags deckare men den går inte ut på att få fast mördaren. Utan frågorna gäller mer hur huvudpersonerna ska agera, vilka val de ska göra.


Läs ut-utmaning
5 utläst 7 olästa


Norwegian wood

av Haruki Murakami. Utläst 101214.

Jag har länge varit intresserad av att läsa något av den omtalade Haruki Murakami. Och när En bokcikel för alla ska köra facebook-cirkel om denna bok vill jag vara med. Jag har hört att denna ska vara helt fantastisk. Och gillar man inte boken, ja då behöver man inte läsa något annat av Murakami heller.
Och jag blev så besviken. Jag fattar inte vad det är som alla snackar om? Vad är det som är så bra?
Det ska bli intressant att cirkla om den på söndag och höra vad fler tycker.

Och filmatiseringen av boken hade visst premiär i Japan för bara några dagar sedan.jag fick en bok...

...ifrån förlaget Massolit. Boken heter Offerrit och är skriven av Johannes Källström. Ska bli spännande att läsa.

Nu jobbar jag sju dagar till, sen är det jullov. Och då ska jag bara läsa och ha det gött.


Det röda rummet

av Nicci French. Utläst 101207.

Jag har tidigare läst flera böcker av författarparet som kallar sig Nicci French. Och gillat dem allihop. Denna boken har jag ju börjat läsa vid något tillfälle och slutat, för det var något som fattades, som inte grep tag i mig. Och jag tycker likadant nu. Jag fick läsa långt in i boken för att fastna. Men då var den bra, ett tag.
Baksidetexten på denna boken är skriven av någon som inte har läst boken skulle jag tro. Den handlar om en psykiatriker, Kit som i sitt arbete har blivit attackerad av en man, Michael och nu har hon ett långt ärr i ansiktet. När hon återkommer till jobbet från sin sjukskrivning får hon chansen att sätta dit Michael. Han är misstänkt för ett mord och Kit ska hjälpa polisen med psykiatrisk bedömning. Men hon tror till skillnad från polisen inte han är skyldig. Att Kit då slits mellan en önskan att göra det rätta och hämndbegär, det är inte sant. Det handlar boken inte alls om. Hur som helst så engagerar hon sig i fallet och får polisen in på andra tankar, om än med viss möda.
Det jag gillar med Frenchs böcker är att de är som deckare, men fallen inte beskrivs från polisens perspektiv. Fast i Det röda rummet stämmer det bara nästan. Jag kan rekommendera böckerna De levandes rike, Nära dig och Och så log han... De utgår mera från offrens perspektiv och känns därför mer intressanta.
Läs ut-utmaning
4 utläst  8 olästa

Skynda, kom och se

av Lotta Lundberg. Utläst 101202.


Denna boken läste vi i min bokcirkel för något år sedan. Jag fick inte boken läst och var heller inte med på träffen då boken diskuterades. Så jag har inte alls fattat vad jag gått miste om. Detta är en underbra bok. Så bra på många sätt. Den berättar om 30-talets ideal om rashygien från en annat perspektiv än vad man är van vid. I centrum står en grupp dvärgar. Glauer och Ka som tar sig från New York till ett Europa som de tror ska vara en värdigare plats att leva och arbeta på. De träffar Nelly som inte bara är dvärg utom dessutom mulatt och har en puckel på ryggen. Och Verner, världens minsta man. Men Tyskland år 1933 är inte riktigt vad de tänkt sig.
Detta är en bok om att vara människa. Läs den!

Läs ut-utmaning
3 utläst   9 olästa

Bokfrågornas ABC - X

1. XXX avslutar brev med kyssar. Någon bokkyss du minns mer än någon annan?
Va tråkigt att jag inte kan komma på en endaste kyss ur en bok.

2. Malcolm X tillhör de stora ledarna i världshistorien. Berätta om en bok som handlar om en eller flera ledare.
Biografin Fidel Castro av Anne M Sørensen handlar ju förstås om mannen som var Kubas ledare under många år. Men jag gillade den inte så mycket.


3. Mina barn är så små att hemmet fortfarande är fritt från xbox (för bokstavens skull då…) eller någon annan spelkonsol. Trots detta (eller just därför) vill jag att du berättar vilken bok du skulle vilja göra om till spel för just xbox.
Jag har en ps3 (som heter Rolf) och är väldigt fötjust i alla legospelen. Det var jättekul när Harry Potter kom som ett legospel. Och det bör ju komma en tvåa, med år 5-7 också någon gång.
Så när jag tänker tv-spel är det lite svårt att se något annat än just legogubbar i det...

Men jag tror nog att Frankenstein av Mary Shelly skulle funka som spel. Man kan spela som professor Frankenstein, leta likdelar och bygga ihop en varelse. Man kan vara monstret och leta sig ut i världen och lära sig nya saker.


4. Den som lider av xenofobi är rädd för det som är främmande. Främlingsfientlig med andra ord. Har du läst någon bra bok som handlar om detta?
Boken som jag läste allra senast, Skynda kom och se av Lotta Lundberg handlar om människors rädsla för allt som är annorlunda och som man inte förstår sig på.


RSS 2.0