Bokfrågornas ABC - B
1. B som är böcker. Köper du mycket böcker? Nya eller begagnade? Eller brukar du kanske få dem eller låna dem? Är det vissa böcker som du måste äga?
Jag gillar att köpa böcker men det spelar ingen roll ifall de är nya eller begagnade. Böcker som ingår i en serie vill jag gärna ha allihopa av. Och det stör mig enormt ifall inte alla är i samma format. Tex med millenniumtrilogin så har Män som hatar kvinnor försvunnit, Flickan som lekte med elden är i pocket och Luftslottet som sprängdes inbunden. Sånt irriterar mig!
Att låna på biblioteket är jag dålig på, eller rättare sagt att lämna tillbaks böckerna. Jag får alltid betala förseningsavgift.
2. B-filmer är rätt kassa filmer. Berätta om en riktigt dålig bok som du läst.
Alkemisten av Paulo Coelho är en av de sämsta böcker jag läst. Jag tycker att den påminde mig om nåt barnprogram från 80-talet. Jag fattar inte hur den kunde bli en sån populär bok.
3. A-laget är dessutom bättre än B-laget. Finns det mer eller mindre fin litteratur? Ge exempel på båda och förklara hur du tänker.
Allt läsande av böcker är till godo, det tycker jag. Sen vad som anses vara fin/bra litteratur är nog lite svårt att se förrän böckerna har några år på nacken. Ifall de fortfarande funkar liksom. Tidlösa böcker skulle jag säga är bra litteratur. En bok som jag skulle kategorisera i sämre litteratur är I cirkelns mitt av Dan Brown. Spännande, visst men absolut inget mer av substans.
4. Läser du många biografier? Berätta om en favorit. Vems biografi vill du gärna läsa? Vems kan du vara utan? Vad tycker du om ”fejkbiografier” där verkligheten och det fiktiva blandas? Har du läst någon?
Biografier håller jag mig ifrån. Jag har nog aldrig valt själv att läsa en biografi. Men i min bokcirkel läste vi Nattens barn av Traci Lords som är en självbiografisk bok. Usch och blä för den!
I bokhyllan står en biografi om Marie Curie skriven av Susan Quinn som inhandlades på en bokrea för ett antal år sedan. Fortfarande oläst är den.
Den enda "biografi" som jag känner att jag vill läsa är Blonde av Joyce Carol Oates som väl kan hamna i kategorin fejkbiografi.
Bokfrågornas ABC - A
Bokstaven A
1. Alfa var första bokstaven i det grekiska alfabetet. Berätta om en bok som du på något sätt förknippar med Grekland.
Den senaste bok jag läste som har något med Grekland att göra är Den som vandrar om natten... av Marianne Fredriksson. Huvudpersonerna reser runt i det rommerska riket och besöker bland annat Grekland.
2. Adam var enligt Judendomen, Kristendomen och Islam den första människan på jorden. Nämn en bok som handlar om eller är skriven av en Adam.
Kan tyvärr inte komma på nån Adam. Douglas Adams däremot vars Liftarens guide till galaxen jag läste här senast.
3. Vilka var de första böckerna du minns att du läste eller hörde när du var barn? Har du läst dem för dina egna eller andras barn?
Jag hade en bilderbok när jag var liten med ett flertal sagor bla Guldlock och de tre björnarna. Och en hemsk historia om en kyckling som trodde himlen skulle trilla ner. Det hela slutade med att en massa djur blev lurade hem till vargens hus och så blev hela familjen varg mätta och glada.
4. Mänsklighetens vagga finns enligt forskare i Afrika. Berätta om en bok som på något sätt anknyter till denna väldiga kontinent.
Jag har en bok ståendes oläst i hyllan Gryning över Kalahari av Lasse Berg som handlar om just människans ursprung.
Annars har jag läste de flesta av Damernas Detektivbyrå-böckerna av Alexander McCall Smith som utspelar sig i Botswana.
Liftarens guide till galaxen
Det är en fin gräns mellan genialitet och galenskap. Vilken sida denna bok ska hamna på har jag ännu inte bestämt mig för. Jag borde ha läst denna bok när jag först hörde talas om den. Om det va på högstadiet eller gymnasiet kanske. Då hade jag nog uppskattat humorn mer. Och stundom är den faktiskt riktigt rolig och underhållande och intressant. Och stundom får jag en obehaglig krypande känsla i kroppen. Som om jag bara vill kasta ifrån mig boken och klia mig själv över hela kroppen och på insidan också ifall jag kunde.
Det va synd om mig
(Det mest logiska vore förståss att köpa mig ett par nya skor.)
Sen så var det ju begagnade böcker och gjorde därmed inget större hål i plånboken.
Jonas Gardell Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter
Me like Jonas Gardell. Denna har jag inte läst.
Harry Martinsson Nässlorna blomma
En del av mitt försöka-att kanske-läsa-några-fler-Nobelprisförfattare-projekt.
Fint bokomslag.
Stephen King Jurtjyrkogården
Har inte riktigt vetat vart jag ska börja bland alla hans böcker. En bokcirkel för alla gav mig bra förslag.
Jag har faktiskt sett filmatiseringen av denna. Fast inte slutet av nån anledning.

Släpp inte taget
Mike och Tia börjar spionerna på sin 16-årige son och installerar ett spionprogram på hans dator. De är mycket oroliga för vad han tar sig för efter hans kompis tagit självmord. Sedan försvinner sonen.
Detta är bara en av flertalet parallella handlingar i boken. Vi får följa en man och hans kvinnliga medhjälpare begå fruktansvärda brutala mord. Dessutom Mike och Tias grannar vars son behöver en njurtransplantation, deras yngre dotters kompis och dennes pappa, dotterns lärare och föräldrarna till pojken som begått självmord. Och så några poliser.
Det är precis så många historier som jag orkar med, på gränsen. Det hade inte funkat med en till, det är säkert.
Men jag tycker att den va spännande hela tiden. Och allting knyts inte inte ihop övertydligt på slutet vilket jag tycker är skönt.
Det mest intressanta i boken va diskussionerna om barn på väg in i vuxenvärlden. Hur mycket insyn och kontroll ska föräldrarna ha i sina barns liv?
Black Mamba
Jag skulle helst vinna Black Mamba. Ska man ha en sån där elak liten docka, ja men då ska man ju ha den allra elakaste!
Black Mamba är ingen leksak. Han har tillgång till mörka krafter som till och med skulle få en häxdoktor att rysa.
Black Mamba använder uråldrig svart magi som kan bli livsfarlig om den hamnar i fel händer.
Han avskyr egoister och hycklare. Och han har ett speciellt ont öga till folk som inte kan hålla tyst i biosalongen. Black Mamba retar sig på alla som inte vill gå ut och festa bara för att dom ska jobba imorgon. Han gillar inte barn heller.
Black Mamba skyddar mot ond VooDoo. Han kan vända besvärjelser och kasta tillbaka dom rakt i nyllet på angriparen.
Trevligt bokbyte
Christine Falkenland Vinterträdgården
Kajsa Ingemarsson Små citroner gula och På det fjärde ska det ske
Mamma gillar hennes böcker. Därför har jag hållt mig borta ifrån den tills nu. Jag och mamma har inte samma boksmak.
Lena Sundström Känns det fint att finnas en dag till
Denna har jag börjat läsa lite grann. För mig är detta inte en bok att läsa från pärm till pärm utan lite i taget.
Mohammed Hanif Mangon som sprängdes
Snyggt gult omslag.

Jag har fortfarande sju titlar kvar som jag gärna skänker bort.
Harry Potter och fången från Azkaban
Harry Potter-böckerna blir bara bättre och bättre ju fler jag läst. Detta är alltså nummer tre av sju. Denna gången tycker jag att det blir otäckt på riktigt. En fånge har rymt från Azkabanfängelset och är på väg mot Hogwarts för att förgöra Harry. Azkabanfängelset vaktas av dementorerna som beskrivs som riktiga otäcka monster som suger ut alla lyckliga känslor du har och lämnar bra din ångest kvar.
I denna boken tyckte ja mig känna igen fler saker ifrån Sagan om Ringen-trilogin, men nu efteråt kan jag inte sätta fingret på vad.
Det senaste
Senaste…
… meningen du läste: Det sista han behövde var ännu en livsfarlig olycka, nu när quidditchfinalen kom allt närmare.
Harry Potter och fången från Azkaban av J.K. Rowling
… impulsköpet: Bara vanligt vatten av Kajsa Ingemarsson som jag köpte i födelsedagspresent till mamma. Hon skulle egentligen fått en annan grej. Tyvärr hade hon redan läst boken.
… bibliotekslånet: Harry Potter och fången från Azkaban av J.K. Rowling
… bokrelaterade överraskningen: Skynda att älska av Alex Schulman. Överraskande bra.
Mer tävling


Böcker från Myrorna

Röde Orm av Frans G Bengtsson.
Denn brukar jag få som tips på Boktipset att jag skulle gilla. Sen tycker jag att den va rysligt snygg också.
Brandbilen som försvann av Sjöwall /Wahlöö.
Intresserad av dessa böcker. Men jag måste skaffa de andra i serien också. Jag är som sagt lite besatt av att läsa böcker i ordning.
Den ryske vännen av Kajsa Ingemarsson.
Senaste boken av Kajsa Ingemarsson köpte jag till mamma i födelsedagspresent men det visade sig att hon redan läst den. Alltså fick jag ta den själv. Sen har jag bytt till mig ett par av hennes böcker i bokbytet också. Men denna fattades så den fick följa med mig hem.
Tävling
Känslomässigt udda
Det här är en knepig bok. Mycket knepigare än de andra böckerna jag läst av Kate Atkinson. En mängd historier berättas och en stor mängd karaktärer passerar. Effie befinner sig på en vindpinad ö tillsammans med sin mor. Mamman berättar ovilligt historier om deras familj. Effie berättar om när hon är engelska-student i Dundee tillsammans med en massa pårökta tokar. Som student skriver hon på en deckare och man får dessutom berättat för sig vad alla hennes studiekamrater och lärare också skriver på. Totalt en himla massa historier på olika nivåer med olika typsnitt och språk. Ett tag känns det som en fars då personerna springer in och ut genom dörrar. Men boken är också väldigt charmig och tokrolig. Jag gillar den där lite absurda humorn.
Boken eller filmen?
Mer och mer börjar jag tycka att det är antingen boken eller filmen som gäller.
Leonardo DiCaprio förföljer mig dessutom. Läste boken Patient 67. Tokälskade den! Sen såg jag filmen. Helt ok.
Sen läste jag en annan bok av Dennis Lehane nämligen Ett land i gryningen. Och då förknippade jag på nåt sätt Lehanes böcker med Leonardo. Så huvudpersonen va ju Leonardo fastän han inte alls beskrivs så utseendemässigt i boken. Irriterande hjärna jag har.
Det blod som spillts
Det dröjde ganska länge från det att jag läste första boken i serien tills att jag vågade mig på tvåan. Jag tyckte helt enkelt inte jättebra om Solstorm. Men nu när jag tänker efter så är det mest filmen Solstorm som jag inte gillade. Den såg jag tätt inpå läsningen av boken. Hur som helst så gillar jag Det blod som spillts mycket mer. Igen är det en präst som har mördats och polisen Anna-Maria Mella nystar i fallet. Och igen hamnar advokaten Rebecka Martinsson mitt i händelserna. Prästen som blivit mördat var omtyckt av många. Hon startade ett kvinnonätverk, hade kvinnor boende hos sig som va på flykt ifrån sina män, hon startade en stiftelse som skulle skydda en varghona i trakten. Mycket omtyckt men också mycket hatad. Just den där vargen får man också följa som en parallellstory i boken. Grundhistorien om mordet känns ganska vanlig typisk deckare. Men jag tycker att historien om vargen gav boken det där lilla extra.
Den allvarsamma leken
Å, den är så bra! Språket är vackert och fyndigt och sarkastiskt. Jag ville flera gånger stryka under stycken i boken. Arvid och Lydia kan inte få varandra pga av tidens konventioner, pengar och skyldigheter. Men framför allt är de så jävla stöniga.
Boktävling
1. Vilken är den bästa boken du någonsin läst?
Stolthet och Fördom av Jane Austen är en av mina favoriter. Underbar och rolig.
Sen läser jag en otroligt bra bok just nu också...
2. Vilken bok har gjort dig förbannad?
Alla böcker av Katarina Wennstam. Hon skriver fantastiskt bra om mäns våld mot kvinnor.
Både reportageböckerna och de skönlitterära.
3. Vilken bok har fått dig att skratta som mest?
Prosten Huuskonens bestialiska betjänt av Arto Pasilinna.
4. Vilken bok har fått dig att gråta så du nästan drunknat?
Det tror jag inte har hänt.
5. Vilken bok orkade du inte läsa färdigt?
En shopaholics bekännelser av Sophie Kinsella. Jag tyckte det va jobbigt att läsa om hur hon slarvade med pengar och räkningar. Den kom lite för nära kan man säga.
(Och slutligen en lite annan typ av fråga)
6. Vad tycker du kan förbättras med min blogg?
Tycker att allt är bra. Men om jag måste svara nåt så säger jag den minimala gröna underrubiken längst upp.
Ett par storlekar större tack.
Hej Litteraturen!
Nattfåk

I boken Nattfåk flyttar en familj in i en gård på norra Öland. Till gården hör en lada och ett par fyrar. Mystiska saker har hänt där tidigare och så även nu. Vi får även följa Gerlofs (från Skumtimmen) brors barnbarn som är ny polis i Marnäs. Och även ett gäng inbrottstjuvar som drar runt i stugor och gårdar. Händelserna i nutid varvas med berättelser om vad som hänt tidigare på gården. Jag gillar alla dessa parallella historier. De funkar väl med varandra, speciellt den om familjen och dess förflutna i Stockholm.
Men i Nattfåk drar Johan Theorin på med spökhistorier mycket mer än i förra boken Skumtimmen. Jag tycker att det tar fokus ifrån den riktiga historien alldeles för mycket. Dessutom används ordet fåk (storm) i stort sett på varenda sida i boken, tröttsamt! Delvis en bra historia men jag är lite besviken.
Askungar
Boken handlar om en flicka som försvunnit från ett tåg och polisutredningen som tar vid. I polisgruppen jobbar en kvinnlig civilanställd kriminolog. Just beskrivningen av förhållandet mellan henne och hennes poliskollegor är det i boken jag tycker sämst om. Lite typiskt att de riktiga poliserna inte tyckte att hon va kompetent nog, men sen visar det sig att det är hon som haft rätt i vilket spår som ska följas i utredningen. Det som jag gillar är ändå rätt typiska deckargrejer. Hur de sakta men säkert kommer fram till gåtans lösning. Att man själv få va lite smart och ana sig till vissa saker, samtidigt som man ju förstås går på vilospåret om vem som skulle vara gärningsmannen.
Mycket bra för att vara en debut. Fortsättningen kommer i höst med boken Tusenskönor.
Äntligen balkong
Perfekt läsplats!


Frankenstein
En bokcirkel på nätet har i juli tema 1800-tal och bokcirklar om just Frankenstein från 1818. Att den är nästan 200 år märks ju visserligen på språket. En sådan här bok läser inte jag ut på en dag, utan varje mening måste läsas ordentligt. (Till skillnad från nyskrivna böcker där jag kan skumma mig igenom vissa delar.)
Men sen känns den ju väldigt modern och aktuell också. Modern vetenskap som kan göra de mest fantastiska saker, men med vilka konsekvenser? Det som jag tänker mest på är gentekniken: kloning, genetiskt modifierade organismer, genetiska tester och möjligheten att skräddarsy sina barn.
Det som jag mest är förundrad över när jag läser boken är att Frankenstein inte alls funderar över hur sin skapelse kommer att vara. Han verklar bli förvånad och skräckslagen när monstret vaknar till liv. Men vad annat kan man tro när man har tillverkat en varelse av likdelar? Han blir ju så rädd att han flyr ifån monstret och tar inget som helst ansvar för vad han skapat.
Och detta får ju konsekvenser. Varelsen får uppfostra sig själv genom att spionera på människor och lära sig av hur de beter sig. Han blir mycket vältalig, något som inte framgår av de filmatiseringar som jag har stött på. Jag trodde bara att monstret kunde tala med enstaka ord. Och han analyserar ju sitt eget beteende mycket väl. Han vet att han blir ond på grund av sin ensamhet, avsaknad av kärlek och att han blir utstött.
Jag kan tycka att man ska läsa boken för att få en mer nyanserad bild av berättelsen Frankenstein än vad som ges i filmerna.
Bokbyte
Dessa böcker skänker jag bort. Maila mig på a_landin[snabela]hotmail.com.
Först i mailboxen får boken. Enda kravet är att du själv lägger upp en lista med minst tio böcker på din blogg.

Agneta Sjödin, En kvinnas resa
Pocket. Fint skick. Denna läste vi i min bokcirkel men den föll inte mig i smaken.
Maria är en sökare. Ständigt letar hon efter bekräftelse och lockas av förälskelse och passion, men hon finner aldrig lyckan. Hur ska hon leva för att bli lycklig? En klok och berömd man råder henne att vandra ilgrimsleden till Santiogo de Compostela i Spanien.
Nisse Simonson, Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra?
Pocket. Fint skick. Denna läste vi i min bokcirkel men den föll inte mig i smaken.
Läkaren Nisse Simonson är en av Sveriges mest uppskattade föredragshållare och författare till fem böcker. Utifrån ett vardagsperspektiv resonerar han här kring hur vi själva kan påverka våra liv för att uppleva största möjliga lycka och välbefinnande.
Roberto Saviano, Gomorra - en resa i camorrans land Tingad
Camilla Läckberg, Predikanten
Pocket. Ok skick. Medföljer amelia, står det på baksidan. Jag har börjat läsa denna men gillade inte riktigt.
En sommarmorgon smiter en liten pojke ut för att leka riddare i Kungsklyftan i Fjällbacka. Leken får ett brådstörtat slut när han får syn på en död kvinna. Polis kallas till platsen och mystiken tätnar när man under den mördade kvinnan finner två kvinnoskelett.
Linwood Barclay, Utan ett ord Tingad
Sofie Kinsella, En shopaholics bekännelser
Pocket. Fint skick. Jag fick ångest av att läsa om hur hon slarvade med räkningar och kunde inte fortsätta.
Rebecca Bloomwood har en fantastisk våning i ett av Londons trendigaste områden, en hel hop glamorösa vänner och en garderob som är fullproppad med moderiktiga plagg. Det enda problemet är väl att Rebecca inte riktigt har råd med något av detta.
Katarina Janouch. Anhörig
Pocket. Fint skick. Började läsa, blev inte engagerad, slutade läsa.
En mycket personlig och stark berättelse om hur det är att vara medberoende och småbarnsförälder, om Stockholms krogliv och kampen för att inse sin maktlöshet inför alkoholen och kokainet.
Lisa Gålmark, Vadå vegan Tingad
Helen Fielding, På spaning med Bridget Jones
Pocket. Ok skick. Present från amelia, står det på baksidan. Sånt här vill jag se på film, inte läsa.
Äntligen har Bridget funnit kärleken och singellivet är ett minne blott. Eller? Bridget har skyhöga förväntningar på tillvaron med drömprinsen Mark Darcy, men tyvärr har verkligheten sina brister.
Brenda Davis, Vesanto Melina, Becomin vegan - the complete guide to adopting a healthy plant-based diet
Storpocket. Fint skick. Näringsfysiologi om vegansk mat på engelska. Bra, men jag är inte vegan längre.
Becoming vegan provides the information you need to eat well on a vegan diet and provide nutritious vegan meals for your family and friends.
I sthlm


Presentkort på Bokia
På Bokia har de ju "köp 4 pocket, betala för 3". Alltså blev det 8 böcker.

Sofi Oksanen, Baby Jane
Vet inte om jag hört så mycket om just denna boken. Mer om Stalins kossor och Utrensning som ju ska vara jättebra, enligt förstå-sig-på-arna.
Alexander McCall Smih, Kärlek, vänskap och choklad
Andra boken om Isabel Dalhousie. (Jag höll på att skriva Kärlek, oliver och timjan men det är ju en kokbok det av Anna och Fanny Bergenström.)
Mons Kallentof, Midvinterblod, Sommardöden och Höstoffer
Sjukt snygga omslag. Nyaste boken Våroffer som ännu inte kommit på pocket är ju som en tavla.
Jonas Jonasson, Hundraåringen som klev ut genom ett fönster och försvann
Lite som Paasilinna har jag fått för mig. Kan va nåt.
Harlan Coben, Släpp inte taget
Har järmförts med Linwood Barclay vars om Utan ett ord jag gillade när vi läste i bokcirkeln i våras.
Douglas Adams, Liftarens guide till galaxen
Dags att läsa denna nu.
Filosofiska söndagsklubbben

Jag fullkomligt älskar böckerna i Damernas Detektivbyrå-serien. Men så har jag hört sämre kritik om dessa böcker, hitills har det kommt fem stycken om Isabel Dalhousie. Så jag va lite orolig att det inte skulle va nåt att ha när jag började läsa. Är den nåt att ha då enligt mig? Jo, det tycker jag allt. Helt ok även om den inte kommer upp i samma standard som Damernas Detektivbyrå-serien.
Men jag påminner mig själv om att jag inte va jätteförtjust i den första damernasboken utan att det först va senare i serien som jag verkligen va fast. Så jag tror att samma sak gäller även för denna serien. Men måste helt enkelt lära känna karaktärerna bättre.
Och det är svårt att inte jämföra de båda serierna och huvudpersonerna med varandra. Båda är kvinnor runt 40 som funderar över människors karaktär, moraliska dilemman och löser brott. Och båda framställs mer tantiga än deras egentliga ålder.
I Filosofiska söndagsklubben handlar det om Isabel Dalhousie boende i Edinburgh och som är redaktör för ett filosofiskt magasin. Hon bevittnar en olyckshändelse där en man faller från en balkong inne på ett konserthus. Men frågan som Isabel ställer sig är ifall det verkligen va en olyckshändelse.
Bokens titel syftar på någon slags diskussionsklubb som inte längre är aktiv. Jag hoppas att denna klubb återupptar sina möten i kommande böcker.
Betyget är: mysig bok som är ganska intressant. Men jag hoppas på mer i fortsättningen. Bok två i serien Kärlek, vänskap och choklad inhandlades igår.
Nobelprisförfattare, läsa eller inte läsa?
Knut Hamsun 1920.
Vi läste Pan i min bokcirkel. Helt ok.
Pär Lagerkvist 1951
Läste Barabbas när jag gick i högstadiet. Denna kan jag tänka mig att läsa om med lite vuxnare ögon.
John Steinbeck 1962
Möss och Människor har jag läst. Rekommenderas! Filmen med Gary Sinise och John Malkovich i huvudrollerna är också jättebra.
William Golding 1983
Flugornas herre läste vi i gymnasiet. Otäck!
J M Coetzee 2002
Ungdomsår läste vi också i bokcirkeln. Jag minns absolut ingenting av denna bok.
Imre Kertész 2003
Pojken utan öde har jag läst och den tycker jag är mycket, mycket märklig.
Jag har absolut inga ambitioner att läsa alla nobelpristagare. Men några är jag intresserad av. Tänkte att man ändå kunde plocka en från varje decennium i alla fall.
00-talet: Selma Lagerlöf 1909. Borde man ha läst något av Selma?
10-talet: Hittar ingen intressant.
20-talet: Sigrid Undset 1928. Böckerna om Kristin Lavransdotter vill jag läsa.
30-talet: John Galsworthy 1932. Forsytesagan, kanske, förmodligen inte.
40-talet: William Faulkner 1949. Både Stormen och vreden och Absalom, Absalom! verkar bra.
50-talet: Ernest Hemingway 1954. Tycker att genombrottsromanen Och solen har sin gång verkar mest lovande.
60-talet: Samuel Beckett 1969 I väntan på Godot.
70-talet: Harry Martinsson 1974. Nässlorna blomma. Tror jag började läsa denna nån gång för länge, länge sedan.
80-talet: Gabriel García Márquez 1982. Hundra år av ensamhet.
90-talet: Toni Morrison 1993. Jag har läst början av Älskade och sånt stör mig. Måste läsa ut.
00-talet: Herta Müller 2009. Hjärtdjur. Denna hade jag som ett alternativt förslag till bokcirkelsbok senast jag skulle välja.
Den som vandrar om natten...
Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om boken. Långa samtal om tro, och filosofi kan jag inte ta till mig. Det är först i slutet när Marcus och Anjalis liv flätas ihop med Bibelns berättelse om Jesus som det blir spännande. Och då tycker jag att boken blir riktigt bra. Jag satt flera gånger och kollade upp stycken i Bibeln för att jämföra. Så visst engagerade den mig.
Lego Harry Potter
Lego Harry Potter har kommit ut nu och jag är jättesugen på att spela. För jag har tokgillat Batman, Indiana Jones och Star Wars. Men jag tycker att jag ska läsa böckerna först. Har bara läst de två första. Så det blir till att besöka biblioteket och låna nummer 3 och 4.
Eclipse ikväll
Ikväll ska jag och sambon på Eclipse. Det är alltså den tredje filmen som bygger på den tredje boken i Twilightserien. "Ljudet av ditt hjärta" heter boken på svenska. Dessutom kom ju "Bree Tanners andra liv" nyss ut på svenska. Den är en del av Eclips-storyn men ifrån en annan persons(vampyrs) perspektiv.
Jag köpte de tre första böckerna i serien på bokrean i år. Undrade ju va alla snackade om liksom. Trodde inte att jag skulle bli så fast som jag blev. För jag hade sett de två första filmerna innan -Twilight och New Moon och tyckt att de var ganska bra, men inget märkvärdigt. Men böckerna blev jag som sagt helt förälskad i. Den fjärde boken "Så länge vi båda andas" gillade jag bäst. Den gick jag och köpte till fullpris så fort jag läst ut de tre första. Jag är inte riktigt som alla tonåringar som är förälskade i Edward-karaktären. Utan det jag gillar mest är hela vampyrgrejen. Jag vill också bli vampyr!


Beställning på Adlibris
Jag är med i en bokcirkel och den boken vi ska läsa över sommaren är Lyckan, kärleken och meningen med livet av Elizabeth Gilbert.
Det blev en beställning på Adlibris och några fler böcker får följa med hem till mig.
GILBERT, ELIZABETH: LYCKAN, KÄRLEKEN & MENINGEN MED LIVET
Bokcirkelboken alltså
LEHANE, DENNIS: EN DRINK FÖRE KRIGET
Jag har läst ett par av Lehanes fristående böcker som jag gillat skarpt. Denna är den första i en serie böcker om polisparet Kenzie-Gennaro.
GERHARDSEN, CARIN: PEPPARKAKSHUSET
Den första boken i Hammarbyserien. Var "tvungen" att köpa den.
GERHARDSEN, CARIN: MAMMA, PAPPA, BARN
Den andra boken i Hammarbyserien. Denna va på rea, 3 för 99kr. Och eftersom jag köpte denna så fick jag ju köpa den första också.
THEORIN, JOHAN: NATTFÅK
Skumtimmen är den första i hans årstidsserie. Den va ganska bra. Hoppas mycket på denna.
LARSSON, ÅSA: DET BLOD SOM SPILLTS
Solstorm är den första som jag egentligen inte alls gillade. Men jag ska göra ett försök med andra boken i serien för jag har hört så himla mycket bra om dem.
EVANS, JUSTIN: EN MÖRKRÄDD POJKE
3 för 99kr.
OHLSSON, KRISTINA: ASKUNGAR
3 för 99kr.
Svek
Svek av Karin Alvtegen är en av dessa, inhandlad på bokrean i år. Då köpte jag dessutom Skam och Skugga som jag ännu inte har läst. Innan har jag lyssnat på Saknad, faktiskt den enda ljudbok jag har lyssnat på. Saknad tyckte jag sådär om.
Men Svek var riktigt, riktig bra. Den handlar om ett gift par där kvinnan får reda på att maken har en affär med en annan. Och om en man vars flickvän ligger i koma. Förståss flätas dessa två historier samman och som bokens titel tyder på handlar det om svek. Mannen som sviker sin fru och son genom att vara otrogen, frun som vill hämnas på mannen men som samtidigt tycker att hon sviker deras son. Och flickvännen som ligger i koma sviker sin pojkvän genom att inte vakna, tycker han i alla fall. Boken ger en obehaglig känsla när man läser den. Och man har på känn att allting kommer att gå åt helvete.
Jag-perspektivet i boken ändras mellan kapitlen så man får veta hur alla tre huvudpersonerna känner och varför de agerar som de gör. En sak som jag gillar är att karaktärerna i boken säger en sak men att man får samtidigt veta vad de egentligen tänker. Vilket sällan är samma sak.
En bokblogg
Men om någon mot förmodan läser denna blogg är ni hjärtligt välkomna. Lämna gärna en kommentar, det är alltid kul.
Annars bloggar jag om mitt papperspysslande på Lilla Anna Pysslar.